Voiko ruokinnalla vaikuttaa agilitykoiran menestymiseen? OSA 2

VOIKO RUOKINNAN AJOITUKSELLA OPTIMOIDA KOIRAN SUORITUSTA?

Kyllä vain! Sinun kannattaa ruokkia koirasi 6-8h ennen kilpailua tai treeniä. Koiran ruokkiminen lähempänä rasitusta täyttää mahalaukun ja suoliston ja lisää siten koiran elopainoa. Lisäksi ruokamassa saattaa rajoittaa hengitystilavuutta. Pienen määrän ruokaa voi kuitenkin antaa nesteyttämisen yhteydessä.

Kun treenit tai kilpailut ovat kaksipäiväiset voi olla syytä panostaa myös koiran mahdollisimman nopeaan palautumiseen. Jos koiran perusravinto on vähähiilihydraattinen, voidaan koiran palautumista nopeuttaa hiilihydraattipitoisella nestemäisellä ravinnolla, kun se annetaan puolen tunnin sisällä rasituksesta.

Nesteytys puolestaan kannattaa aloittaa jo pari tuntia ennen liikuntasuoritusta esim. maustamalla tarjottavaa vettä tonnikalalla.

Kuinka pian koira kannattaa ruokkia rasituksen jälkeen?

Koiran kannattaa antaa palautua muutama tunti ennen kuin antaa sille ruoan, jotta sen keho ja ruonsulatus olisivat taas iskussa.

Mitä se ruokavalion jaksottaminen tarkoittaa?

Koiran suoriutumiseen kisakaudella voidaan vaikuttaa oikeanlaisella ravitsemuksella sekä suunnittelemalla koiran ruokinta harjoituskausien mukaan. Paljon kisaavat jaksottavat treenit ja treenitauot usein vuoden arvokisojen ja niihin liittyvien ajankohtien mukaan. Ihan samalla tapaa voi ja kannattaa jaksottaa myös koiran ruokavalio. Peruskuntokaudella kiinnitetään huomiota aerobista harjoittelua tukevaan rasvaisempaan ruokintaan. Kilpailukaudella huolehditaan erityisesti koiran suojaravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisten saannista. Siirtymäkaudella palataan asteittain ylläpitotason ruokintaan ja lopulta lepokaudella huolehditaan koiran riittävästä proteiinin saannista ja siten lihasmassan ylläpidosta.

Kirjallisuutta:

Koiran ruokinta ja hoito, 2010, Kempe, Leppänen, Mäki